ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Καλως ηρθατε στη

Σαμοθρακη

Κάπου στην άκρη της Ελλάδας, τόσο άκρη που μοιάζει ασήμαντη, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο νησί, η Σαμοθράκη. Το νησί του Αιόλου. Ένα νησί για μύστες και κυνηγούς θησαυρών. Ένα μέρος με ενέργεια και μαγεία που σε κάνει να επιστρέφεις εκεί ξανά και ξανά.

Ο τόπος που τα έχει όλα. Μόνο μέσα σε 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα η φύση φιλοξενεί την ιστορία, τη λατρεία, τα μυστήρια, την ίαση και τη γαστρονομία και αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που η Σαμοθράκη είναι μοναδική.

Ιστορία

Το σημερινό όνομα της νήσου προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Σάμος, που σημαίνει “ύψος κοντά στο γιαλό” και ήταν μία από τις ονομασίες της κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαμοθράκης χάνονται στα βάθη των προϊστορικών χρόνων και ανασκαφές φανέρωσαν οικισμό που χρονολογείται γύρω στο 5.500πΧ. Κατά το 1500πΧ μετοίκησαν στο νησί Θράκες στην περιοχή της σημερινής Χώρας. Εκείνοι θέσπισαν τη μυστηριακή θρησκεία των Καβείρων καθιστώντας τη Σαμοθράκη ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Η σημερινή Παλαιόπολη είναι ο τόπος στον οποίο δημιούργησαν βωμούς λατρείας. Τον 7ο αιώνα έφτασαν στο νησί  Έλληνες αιολικής καταγωγής. Οι νέοι κάτοικοι ενσωματώθηκαν με την τοπική λατρεία, έχτισαν τείχη, ναούς και κτίρια στο Ιερό. Την περίοδο αυτή η Σαμοθράκη ήταν ανεξάρτητη πόλη – κράτος και είχε το δικό της ασημένιο νόμισμα και πολεμικό στόλο.

Το νησί έπεσε εύκολα στα χέρια των Περσών, καταλήφθηκε από Μακεδόνες και το 168πΧ πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή η Σαμοθράκη αναγνωρίστηκε ελεύθερη πολιτεία και τα Καβείρια μυστήρια έλαβαν την ύστατη ακμή τους. Μετά το 49μΧ και την άφιξη στο νησί του αποστόλου Παύλου, επικράτησε ο Χριστιανισμός και το Ιερό των Μεγάλων Θεών έφτασε στην παρακμή και καταστροφή του.

Η Σαμοθράκη ήταν για αιώνες θύμα ληστών και πειρατών που έκλεβαν και κατέστρεφαν αρχαία μνημεία. Η Χώρα ήταν καταφύγιο και τα παράκτια μέρη εγκαταλείφθηκαν. Οι Βυζαντινοί ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι του νησιού μέχρι το 1204, αργότερα ήρθαν οι Βενετοί και μετά η Γενουάτικη οικογένεια των Γκατιλούζι, γύρω στο 1430. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία το κατέκτησε το 1457.

Το 1821 οι ντόπιοι επαναστάτησαν όμως το νησί δεν ελευθερώθηκε παρά μόνο το 1912. Η προσάρτηση στην Ελλάδα επικυρώθηκε το Φεβρουάριο του 1914. Πέρασε ένα μικρό διάστημα βουλγάρικης κατοχής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελικά η Σαμοθράκη επανήλθε και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 2.840 μόνιμους κατοίκους.

Πολιτισμός | Η Χώρα

Παραδοσιακός οικισμός του 10ου αιώνα, αμφιθεατρικά κτισμένος σε υψόμετρο 300μ στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Σάος. Η Χώρα έχει από τα πιο όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, με μικρά διώροφα σπιτάκια. Τα σοκάκια τις Χώρας παίρνουν ζωή από τον κόσμο που κάνει βόλτες στα παραδοσιακά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, τα γραφικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία. Στη Χώρα επίσης βρίσκεται ο παραδοσιακός φούρνος, που έχει κηρυχτεί μνημείο του κράτους, και ψήνει σε φούρνο με ξύλα τα πιο νόστιμα ψωμιά

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών

Βρίσκεται στην Παλαιόπολη 6,5 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα. Είναι ο χώρος που τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, που παρόλο που μέχρι σήμερα παραμένουν μυστήρια, συνεχίζουν να γοητεύουν. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια την προέλευση των Καβείρων Θεών και οι ερμηνείες ποικίλουν. Μεγάλες προσωπικότητες πέρασαν όμως από το Ιερό, όπως ο Φίλιππος Β’, που γνώρισε την Ολυμπιάδα, και η Αρσινόη Β’, βασίλισσα της Θράκης, στην οποία ανήκει η Θόλος. Στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται και το αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης.

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Το άγαλμα της φτερωτής θεάς Νίκης που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884. Βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 1863 από τον Κάρολο Σαμπουαζό και είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης. Οι άλλες δύο, αντίγραφα της, εκτίθενται η μία στη Βιέννη και η δεύτερη, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.

Οι πύργοι των Γκατιλούζι

Παραδείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής, χτίστηκαν από τους Φράγκους άρχοντες Γκατιλούζι (1430-1455).
Στο ακρωτήρι, εκεί που εκβάλλει ο Φονιάς βρίσκεται μεμονωμένος ο ομώνυμος μεσαιωνικός πύργος.
Δυτικά της Χώρας, στην κορυφή του απόκρημνου λόφου, σώζονται τμήματα οχύρωσης, το γνωστό κάστρο της Χώρας.
Στην Παλαιόπολη πάνω στον επιβλητικό βραχώδη λόφο, κοντά στο λιμάνι βρίσκεται φρουριακό συγκρότημα που αποτελείται από 2 πύργους.